AKTUELNO

Porodično nasilje u opštini Milići u Republici Srpskoj je povećano u prvih pola godine u odnosu na isti period lani, uglavnom muškaraca nad suprugama, rekao je komandir Policijske stanice u Milićima Slavko Bošković.

Bošković je naveo da je za šest meseci ove godine zabeleženo devet prijava nasilja u porodici, za pet više u odnosu na prošlu godinu, a razlog su razne promocije u kojima se žrtve ohrabruju da prijavljuju, javlja Srna, prenosi Srpskainfo.

On je naveo da su počinioci uglavnom muškarci, iako su u ranijem periodu imali i prijavljene žene, kao i da je reč o nasilju nad supružnicima, a bilo je slučajeva i nasilja prema deci.

Komandir je istakao da su u svim ovima slučajevima odlično sarađivali policija, tužilaštvo i Centar za socijalni rad.

Bošković je rekao da je u prvih šest meseci ove godine zabeleženo 30 krivičnih dela, za jedno manje nego prošle godine, uglavnom ona koja nisu imala teže posledice.

– Nismo imali nijedno krivično delo teške krađe, kao što su provale u kuće ili stanove, a prošle godine bila su četiri takva krivična dela – naveo je Bošković.

Bošković je dodao da je povećan broj narušavanja javnog reda i mira za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, registrovano je 20 narušavanja i jedan prekršaj.

Najčešći prekršaj je, naveo je Bošković, grubo vređanje druge osobe ili druga bezobzirna ponašanja, u četiri slučaja su se dogodila i četiri ometanja državnih organa u obavljanju javnih funkcija.

– U prvih šest meseci imali samo povećanje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira gde su mesto izvršenja društvene mreže, što su policijski službenici sankcionisali i podneli nadležnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nekoliko osoba – naveo je Bošković.

On je rekao da su na području u njihovoj nadležnosti registrovane 23 saobraćajne nesreće, u jednoj je smrtno stradala jedna osoba, dve su bile sa teškim povredama, četiri sa lakšim, a 16 sa materijalnom štetom.

Autor: