AKTUELNO

Hrvatska opština Legrad politikom „kuća za kunu“ i drugim podsticajima u rešavanju stambenog pitanja za mlade porodice još od 2018. godine pokušava da popravi demografsku sliku tog mesta.

Već pet godina ova opština prodaje nekretnine za kunu, današnjih 30 centi, a takva demografska politika počela je da pokazuje pozitivne rezultate što je vidljivo i iz potrebe za proširenjem vrtića, pa je odlučeno da se uskoro na tržištu nađe još nekoliko kuća.

Načelnik opštine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je reč o demografskom oporavku opštine koji je planiran na duže vreme jer još uvek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet.

- Ipak, taj se negativni trend usporava time što mlade porodice ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susednih županija. Doselila se i porodica iz Pule - naveo je Sabolić.

Kao dokaz da su stvari krenule nabolje navodi i to što nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skoroj budućnosti proširiti za dodatne kvadrate.

Uslov za kupovinu kuće ili gradilišta je da se radi o bračnom ili vanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani i da nemaju rešeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju decu.

Sabolić najavljuje da će opština nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutno je u procesu procene nekoliko kuća, nakon čega će doneti odluku o njihovoj prodaji.