AKTUELNO

Komšije prodaju ostrvo za 3,2 miliona evra! Kome je san da se izoluje od svih sada ima priliku, ali jedna stvar je sporna Koliko li smo puta izgovorili čuvenu „idem da živim na pusto ostrvo“.

Za one sa dubljim džepom to već dugo nije nemoguće, pa veliki deo Holivuda već ima svoja privatna ostrva. Sada se takva šansa pojavila i u našem okruženju. Naime, duž obale Jadranskog mora mogu se pronaći oglasi o prodaji ostrva koji su u privatnom vlasništvu, a jedno takvo u Hrvatskoj košta 3,2 miliona evra.

Jedno ostrvo koje se trenutno nudi na tržištu je Veliki Školj u Malostonskom zalivu, površine 21.677 metara kvadratnih. Agencija preko koje se prodaje tvrdi da je idealan za Glamping resort, naturistički resort, venčanje, uživanje u školjkama i posete ostrvskim farmama školjki, privatne zabave, team building, ekskluzivno dnevno iznajmljivanje za razne događaje i slično.

Tvrde da je moguće izgraditi još jednu kamenu kuću na ostrvu sa posađenim maslinicima ili nekom drugom kulturom i registrovati porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Dodaju da ostrvo Veliki Školj u Malostonskom zalivu pruža potpunu privatnost i mnoštvo mogućnosti za razvoj različitih projekata.

Na ostrvu se nalazi predivna borova šuma koja pruža hlad za uživanje, kao i kamena kuća izgrađena pre 1968. godine, a ostrvo ima i izvor pitke vode.

Sporna teritorija

Veliki Školj se nalazi u Malostonskom kanalu, u neposrednoj blizini poluostrva Klek. Bitno je istaći i da njegov međunarodni političko-teritorijalni status, ipak, nije do kraja razrešen. Iako je prema sporazumu Tuđman-Izetbegović o utvrđivanju državne granice iz 1999. godine dogovoreno da ostrva Veliki i Mali Školj pripadnu Bosni i Hercegovini, ovaj dogovor još nikada nije ratifikovan u državnim parlamentima, dok istovremeno iz Hrvatske postoje protivljenja ovakvom načinu povlačenja morske granice u Malostonskom kanalu.

Autor: