AKTUELNO

Državljani Srbije Miloš Ristić (33) i Željko Čiča (42) i strastveni planinari pronađeni su u utorak na području planine Triglav u Julskim Alpima u Sloveniji.

Podsetimo, u subotu je prijavljen nestanak dvojice iskusnih srpskih alpinista i tada je počela opsežna potraga za njima. Timovi za spašavanje pronašli us Srbe u utorak i sumnja se da su oni prilikom penjanja pali u ambis, navodi Policijska uprava Kranja.

Od nastradalih planinara iz Srbije oprostili su njihovi prijatelji, ali i strastvene kolege koji su imali samo reči hvale za dvojicu muškaraca. Miloš je iza sebe ostavio suprugu i maloletno dete.

- Naše prijatelje pronašla je Gorska služba Slovenije na početku slovenske planine Triglav, na ukrštanju sa alpinističkom nemeškom rutom i klasičnoom Čez Prag, pod pretpostavkom da ih je lavina oborila na prvoj četvrtini uspona sa takozvane Bele ploče ili obližnje Bučarjeve stene. Poslednji pozdrav od mene, dobri ljudi, jedni od retkih mojih planiniarskih uzora, ostaćete mi u srcu i duši - napisao je jedan prijatelj planinara na Fejsbuku gde je objavio njihove fotografije.

Ispod ove objave samo su se nizali tužni komentari gde su prijatelji i poznanici planinara iz Srbije imali samo lepe reči za nastradale.

- Veliki gubitak za planinarsku porodicu. Ko nije probao ne zna šta je magija, ko nije doživeo ne zna šta je bol, saučešće porodicama. Večna vam pomen hrabri momci! Bože dragi ne mogu da verujem. Tuga, tuga za vrhunskim planinarima - samo su neki od mnogobrojnih komentara:

- Neka vas anđeli čuvaju dragi naši. Večna vam slava legende, voleli vaše izazove i gledali u vašu hrabrost i hvala vam što ste nam pokazali delić lepote na tim visinama. Miloše ništa od našeg Mont Blana, brate moj, ovo je velika tuga... Strašno i teško za poverovati. Slava vam momci naši dobri

Avantura na koju su ovog puta krenuli bila je rizična s obzirom da su vremenski uslovi bili jako loši. Njihov prijatelj trebao je da ide sa njima, ali se predomislio i odustao upravo zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

- Vremenski uslovi bili su apsolutno loši - veliki snežni nanosi, mokar sneg, kiša i opasnost od lavine 2 i 3 stepena - navodi naš sagovornik.

Podsetimo, u akciji spasavanja uz policajce i policijski helikopter učestvovali su i pripadnici Gorske službe spasavanja. Spasioci su preminule pronašli ispod slovenačkog pravca ka Triglavu, rekao je Delu predsednik Gorskog saveza spasavanja Slovenije Gregor Dolinar.

Autor: