AKTUELNO

Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da su danas registrovali treći slučaj obolevanja od morbila, kod trogodišnjeg deteta iz Bara, koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine.

- Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolevanja nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajem registrovanim u Baru. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju deteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. Dom zdravlja Bar vrši epidemiološko istraživanje i preduzima mere suzbijanja, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku - navodi se u saopštenju IJZCG-a.

Iz Instituta roditelji su pozvani da dovedu decu na vakcinaciju bez odlaganja.

- Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gde je registrovano obolevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Autor: