AKTUELNO

Komisija je ovim završila svoj rad, a rok za žalbu je 48 sati.

Državna izborna komisija Makedonije večeras je odbila i poslednji prigovor na parlamentarne izbore u toj zemlji održane 11. maja. Odlučujući po prigovoru socijaldemokrata na proces u izbornoj jedinici Tearce, na severozapadu Makedonije, četvoro članova Komisije bilo je za njegovo prihvatanje, četvoro je bilo protiv, dok je predstavnik albanske partije DUI bio uzdržan.

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio prethodno je da VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog "odlazi u opoziciju", poručujući da su građani Makedonije glasali za promene.

- Završeno je za Gruevskog, VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju. Život počinje, režim je poražen. Pobedila je građanska Makedonija - navodi se u saopštenju SDSM-a izdatom u vreme dok makedonska Državna izborna komisija (DIK) na sednici razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Gruevski je prethodno poručio, obraćajući se svojim pristalicama koji su se već četvrto veče okupili ispred sedišta DIK-a, da VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora.

DIK je do sada prihvatila samo jedan prigovor, koji je podneo albanski Pokret BESA, i poništio glasanje na jednom izbornom mestu u Gostivaru, dok su ostali prigovori opozicije odbijeni. Ponovljeno glasanje na biračkom mestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

S. P.

#Izbori

#Makedonija

'