AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, kada je reč o granici između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže.

- Republika Srpska i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima sa tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo - rekao je Dodik.

On je rekao da ako Republika Srpska ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru celom dužinom, onda na nivou BiH "nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate".

Na tu njegovu izjavu reagovao je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je tu Dodikovu izjavu ocenio kao "novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusedskih odnosa i namernu provokaciju", koja nema uporište u stvarnim činjenicama.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodno da se jasno kaže da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže i to "ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni da poveruju u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu".

- Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti "jedno", kako Dodik insinuira. BIH je međunarodno priznata, celovita i nedeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima - rekao je Zvizdić.

On je kazao da je granica između BiH i Srbije utvrđena, međunarodno priznata i da su je potvrdili Badinterova komisija i Dejtonski sporazum, te da se može menjati samo uz pristanak obe države.

- Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podelama, pripajanjima, razmenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj "labuđi pjev" pokušaju da pretvore u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapređenja regionalne saradnje i nastavka puta ka evroatlantskim integracijama - zaključio je Zvizdić.

#Milorad Dodik

'