AKTUELNO

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će Makedonija, primenjujući sporazum sa Grčkom prema kojem treba da promeni ime u Severna Makedonija, zdržati sve elemente državnosti koje je do sada imala.

- Mi se pozdravljamo sa neprirodnim i privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i šaljemo ga u istoriju. Na putu postizanja strateških nacionalnih ciljeva eliminisali smo najveću prepreku - rekao je Zaev za dnevni list "Politika" od subote.

Upitan da li će posle referenduma koji je konsultativni, imati dovoljno glasova u parlamentu, Zaev je rekao da će opozicija, "kada bude suočena sa rezultatima referenduma" shvatiti da podršku za ustavne izmene ne traži on ili vladajuća stranka, već da je traže gradjani.

Govoreći o problemu Kosova, makedonski premijer rekao je da njegova zemlja podržava svako rešenje koje je prihvatljivo za Beograd i Prištinu i koje će unaprediti blagostanje Srba i Albanaca i svih ostalih gradjana Kosova.

Predsednik makedonskog parlamenta (Sobranja) Talat Džaferi rekao je za dnevni list "Politika" da kompromis sa Grčkom i članstvo u EU i NATO odredjuje državnost Makedonije, ali i identitet Makedonaca.

On je rekao da je sporazum sa Grčkom uslov za ulazak u EU i NATO, koji će Albancima u Makedoniji značiti poštovanje etničke, jezičke, kulturne i verske koegzistencije i identiteta.

#Makedonija

#Zoran Zaev

'