AKTUELNO

Grafit na kapeli u popularnom izletištu snimili su izletnici i upozorili policiju.

Slovenačka biskupska konferencija i Islamska zajednica Slovenije osudili su kao provokaciju i vandalizam grafite "Alah je veliki" i "Šerijatski zakon", koji su osvanuli na zidu kapelice Svete Sobote na Šmarnoj Gori blizu Ljubljane.

Na jednom od spoljnih zidova kapelice izletnici su pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima "Allahu akhbar" (sa suvišnim "h" u drugoj reči), a na drugom "Sharia", što su neki protumačili kao islamističku poruku i pretnju slovenačkim hrišćanima.

Mediji navode da je reč i o vandalizmu koji na verskim objektima u Sloveniji i nije tako retka pojava.

Slovenačka policija je saopštila da prikuplja informacije o događaju koji je javnost osudila.

Prva je reagovala Islamska zajednica Slovenije koja je u kratkom saopštenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinilaca.

Slovenačka biskupska konferencija saopštila je da se radi o činu usmerenom protiv verske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju da istraže i sankcionišu.

Hina navodi da neki desno orijentisani portali i udruženja u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenačkih muslimana, uglavnom doseljenika iz Bosne i Hercegovine.

Aleš Hojs, koji je bio ministar odbrane u vladi bivšeg premijera Janeza Janše, naveo je na svojem profilu na Tviteru da je kapelica na ljubljanskom izletištu "oskrnavljena muslimanskim parolama" i zapitao se zašto policija ne reaguje energičnije.

Hina navodi da provokativni grafiti nisu retkost na crkvama u Sloveniji, ali do sada nisu sadržali "islamističke" poruke nego su obično kao svojevrsne političke poruke bili upućivani "kleru" ili "klerofašistima".

Prošle je godine u Sloveniji zabeleženo i nekoliko težih ispada i provokacija usmerenih protiv određene vere.

S. M.

#Crkva

#Grafit

#Slovenija

'