AKTUELNO

Iako je njihovo učešće bilo pod znakom pitanja, Rusija će se ipak predstaviti na 62. pesmi Evrovizije.

Pobeda Ukrajine na Evroviziji 2016. godine donela je mnogo kontroverzi - od toga da je pesma plagijat, pa do toga da Rusija odbija da učestvuje zbog škakljivog teksta pobedničke pesme.

Naime, ukrajinska predstavnica Džamala u pesmi "1944", kojom je osvojila prvo mesto na ovom prestižnom muzičkom takmičenju, govori o progonu krimskih Tatara za vreme Drugog svetskog rata, što je svojevrsna kritika tome što je Krim ponovo u sastavu Rusije.

Njena pobeda izazvala je revolt u Rusiji, zbog čega su se pojavile priče da ova zemlja neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu "Evrovizije".

Međutim, Rusi su odluku promenili, te će se njihov predstavnik pojaviti u drugom polufinalu, 11. maja.

Evrovizija će biti održana od 9. do 13. maja u Kijevu, a pored Rusije, u drugom polufinalu predstaviće se i Srbija, kao i Makedonija, Malta, Holandija, Danska, Rumunija, Mađarska, Austrija, Irska, Švajcarska, Estonija, Izrael, Bugarska, San Marino, Litvanija, Hrvatska, Norveška i Belorusija.

Predstavnici Crne Gore, Finske, Gruzije, Portugalije, Belgije, Švedske, Albanije, Azerbejdžana, Australije, Kipra, Slovenije, Jermenije, Moldavije, Češke, Letonije, Grčke, Islanda i Poljske nastupiće u prvom polufinalu 9. maja. Na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije učestvovaće predstavnici 43 zemlje, a finale je zakazano za 13. maj.

Kao i uvek, direktno u finale plasirala se "velika petorka" - Velika Britanija, Španija, Italija, Nemačka, Francuska, kao i prošlogodišnji pobednik, u ovom slučaju Ukrajina.

Autor: M. Đurović

#Evrovizija

#Rusija

#Ukrajina

'