AKTUELNO

Nisu mogli da sakriju osmeh.

Smrt princa Filipa, vojvode od Edinburga i supruga kraljice Elizabete, od juče je glavna vest u celom svetu. Mnogi nagađaju kako će biti održana njegova sahrana, kako se osećaju kraljica i članovi kraljevske porodice, javnost spekuliše da li će princ Hari i njegova supruga doći da ga isprate na večni počinak.

Foto: Tanjug AP/Fiona Hanson

No, jedna stvar koje su se neki prisetili jeste i poslednja fotografije kraljice i njenog supruga. Naime, kako je poznato, zvanične fotografije članova kraljevske porodice se ne objavljuju često i to je uvek sa nekim razlogom. Tog puta, razlog je bio 73. godišnjica braka kraljice i princa.

Foto: Tanjug AP

Njih dvoje su, naime, čitali čestitku koju su dobili od svojih praunuka, dece princa Vilijama i Kejt Midlton, koja ih je vidno oduševila, pa nisu mogli da sakriju osmeh. Na ručno napravljenoj čestitki bio je zalepljen broj 73, broj godina koje je kraljevski par proveo u braku. Kraljica Elizabeta je na sebi imala plavo odelo ukrašeno brošem koji je nosila na svom medenom mesecu, kao i na obeležavanju njene i Filipove 60. godišnjice braka.

Fotografija je snimljena 20. novembra prošle godine u sobi Hrasta u dvorcu Vindzor. U tom dvorcu su kraljica Elizabeta i princ Filip proveli poslednje mesece njegovog života. U njemu je juče princ i preminuo.

Foto: Tanjug AP

Inače, tada princeza Elizabeta udala se za poručnika Filipa Mauntbatena 1947. godine, a njihov brak trajao je duže od bilo kog u svim kraljevskim porodicama širom sveta.

Autor: Nemanja Vujčić