AKTUELNO

Šokantno!

Popularna američka pevačica Bili Ajliš optužena je za korišćenje rasističkih izraza.

Naime, u videu koji je osvanuo na platformi TikTok, može se čuti kako Ajliš izgovara reč “chink”, izraz koji se smatra uvredljivim za osobe kineskog i istočnoazijskog porekla. Reč na engleskom inače znači "uski otvor". Kako dalje pišu strani mediji, u ovom video snimku čuje se i kako pevačica ismeva azijski naglasak i kako je brat proziva zbog korišćenja afroameričkog naglaska.

Foto: Tanjug AP/John Locher

Mnogi fanovi pevačice oštro su reagovali na ove video snimke, pa su tako zatražili njeno “otkazivanje”, dok su je drugi branili rečima da boluje od Turetovog sindroma, te da je on glavni krivac za ove njene ispade. Pojedini korisnici napisali su na pomenutoj socijalnoj mreži da više neće slušati njenu muziku, kao i da ih je razočarala svojim ponašanjem.

Foto: Tanjug AP/Jordan Strauss/InvisionAP

Podsetimo, pevačica je 2018. godine priznala da boluje od ovog sindroma, naglasivši da su njeni tikovi isključivo fizički. Inače, Turetov sindrom počinje od najranijeg detinjstva, kada se javljaju razni tikovi, poput mucanja, žmirkanja, trzaja glave, a koji potom napreduju u složene tikove. Kasnije oni mogu prerasti i u glasovne, te ponavljanje vlastitih reči ili čitavih rečenica.

Autor: P.R.

#Bili Ajliš