AKTUELNO

Belmondo je rođen 9. aprila davne 1933. godine u predgrađu Pariza!

Žan Pol Belmondo, večiti mladić francuskog filma i simbol evropskog novog talasa, proslavio je juče 82. rođendan, a jubilarni 80. je, kako su preneli francuski mediji, slavio sam. Ipak, tokom celog života bio je poznat kao veliki zavodnik, a posebno je bio "slab" na mlađe žene.

Belmondo je rođen 9. aprila davne 1933. godine u predgrađu Pariza, a njegov otac Pol Belmondo, sin siromašnih Italijana sa Sicilije, bio je uspešan vajar koji je za života dobio nekoliko značajnih francuskih umetničkih priznanja.

U ranoj mladosti počeo je da trenira fudbal i boks, a već sa 16 godina debitovao je na amaterskoj bokserskoj sceni i protivnika nokautirao u prvoj rundi. Međutim, ljubav prema filmskoj umetnosti vrlo brzo će ga odvesti daleko od sportskog ringa.

- U ringu dobijate mnogo udaraca, često jakih, bolnih i neugodnih, a karijera je kratka. I u glumi su udarci teški, ali barem imate šanse da duže ostanete u igri - objasnio je Belmondo u autobiografiji "30 godina i 25 filmova" koja je 1963. godine ugledala svetlost dana.

Njegova prva šansa se pojavila kada je dobio ulogu u filmu "Do poslednjeg daha"  kultnog francuskog reditelja Žana Lika Godara. Film je izašao 1960. godine i postigao je ogroman uspeh, i kod kritike i kod publike.

Belmondo je čak bio nominovan za uglednu britansku nagradu BAFTA, a rad sa slavnim rediteljem, jednim od najznačajnijih predstavnika francuskog “novog talasa”, zauvek mu je obeležio karijeru.

Uspeh ovog filma, otvorio je vrata francuske ali i svetske kinematografije tada 26- godišnjem Belmondu, a počeo je da dobija uloge u ostvarenjima reditelja poput  Kloda Šabrola, Pitera Bruka, Žaka Dipona, Fransoa Trifoa i Vitorija de Sike.

Iako nije bio klasični lepotan holivudskog tipa, ipak Žan Pol Belmondo je bio miljenik nežnijeg pola, a njihova naklonost je sve više rasla, kako je rasla i slava ovog glumca.

Elodi Konstanten, prva supruga popularnog Babela, bila je njegova mladalačka ljubav a par se venčao 1953. godine, mnogo pre nego što će Belmondo doživeti profesionalni uspeh. Njihovo prvo dete, kćerka Patrisija, rođena 1954. tragično je preminula u požaru 1994, kćerka Floransa rodila se 1960, a 1963. dobili su sina Pola, koji je kasnije postao vozač u Formuli 1.

Međutim, ovaj brak je bio daleko od idiličnog, a odnose među supružnicima dodatno je poljuljala ogromna slava koju je glumac stekao.

Tačno nakon deset godina braka, Belmondo je započeo vezu sa švajcarskom seks-bombom Ursulom Andres, koja je zapalila maštu muškarcima širom sveta, kada se u filmu "Dr. No", prvom iz serijala o Džejmsu Bondu, prošetala kroz kadar u maleckom žutom bikiniju. Kada je njihova afera postala javna, oboje su se razveli od dotadašnjih supružnika.

Međutim, ova veza se raspala sredinom 70-ih, a nakon toga Belmondo je imao niz kratkotrajnih afera sa glumicama i starletama, a paparaci su ih pratili u stopu.

Godina 1980. za ljubavni život Belmonda bila je veoma interesantna, jer je te godine upoznao glumicu i manekenku Karlos Soto Major, kćerku bogatog brazilskog bankara, nekoliko godina mlađu od njegove najstarije kćerke. Ali ni ova veza nije opstala, a Belmondo je sve do 2001. godine ulazio iz veze u vezu sa, po pravilu, mlađim partnerkama od prethodnih.

Drugu suprugu, glumicu i plesačicu Natali Tardivel, upoznao je početkom 2000. godine. Iako je bila znatno mlađa i od Belmondove dece, njihova veza je potrajala mnogo duže nego što je iko očekivao. Natali je bila uz njega i kada je u avgustu 2001. na letovanju na Korzici doživeo moždani udar. Par se venčao 2002. godine a naredne, Belmondo je po četvrti put postao otac ćerkice Stele Eve Anželin.

Ubrzo nakon propasti i drugog braka, slavni glumac je našao utehu u Barbari Gandolfi, četiri decenije mlađoj striptizeti i nekadašnjoj Plejbojovoj zečici.

Međutim, ni ova veza nije bila harmonična pogotovo nakon što se Gandolfi našla u centru skandala, kada je policija zatvorila lanac noćnih i svingerskih klubova koje je vodila u Belgiji i Francuskoj.

Tada su mediji objavili i transkripte njenih telefonskih razgovora iz kojih se videlo da je Barbaru više privlačilo Belmondovo bogatstvo nego on sam.

Autor: M.M.

#Žan Pol Belmondo