AKTUELNO

66. izdanje godišnjeg takmičenja trebalo bi da se održi u Torinu nakon što je italijanski rok bend Maneskin trijumfovao na prošlogodišnjem takmičenju.

Organizatori prestižnog evropskog takmičenja Evrovizija saopštili su danas da očekuju da Rusija i Ukrajina nastupaju na ovogodišnjem takmičenju, bez obzira na trenutno ratno stanje koje je na snazi zbog sukoba ove dve zemlje.

Govoreći o ovogodišnjem takmičenju za "Pesmu Evrovizije", koje je planirano da se održi u maju, organizatori su tvrdili da je takmičenje "nepolitički kulturni događaj" i čini se da odbacuju nagoveštaje da bi napad Rusije na njenog suseda doveo do toga da zemlja bude zabranjena 2022.

Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Ova vest objavljena je nakon što su Evropska unija i drugi osudili rusku invaziju i obećali oštre sankcije za udar na Kremlj.

- Pesma Evrovizije je nepolitički kulturni događaj koji ujedinjuje nacije i slavi različitost kroz muziku - navodi se u saopštenju sa takmičenja koje organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU).

- Članovi javnih emitera EBU-a u Rusiji i Ukrajini su se obavezali da će učestvovati na ovogodišnjem događaju u Torinu i trenutno planiramo da poželimo dobrodošlicu umetnicima iz obe zemlje da nastupe u maju. Naravno da ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju - navodi se dalje.

Foto: Printscreen YouTube/Суспільне Євробачення | Eurovision Ukraine

Podećanja radi, ukrajinska pevačica Alina Paš nedavno je odabrana da brani boje svoje zemlje na predstojećem takmičenju, ali je kasnije saopštila da povlači kandidaturu predstavnika Ukrajine na Evroviziji, te da će drugoplasnirani bend, Kalush Orchestra, krenuti put Torina.

Ona se suočila sa nadzorom ukrajinskog nacionalnog emitera zbog putovanja na kojem je navodno bila pre sedam godina. Rusija je preuzela kontrolu nad poluostrvom 2014. godine, a putovanje u tu oblast, iako nije bilo preporučljivo za Ukrajince, moglo se ostvariti samo preko zvaničnih kontrolnih punktova u Ukrajini. Paš je dostavila zvaničnu dokumentaciju koja dokazuje da nije ušla na Krim preko Rusije, što je ilegalno po ukrajinskom zakonu, a vlasti su to pokušale da provere kod graničnih službenika.

Autor: P.R.