AKTUELNO

Kejt Midlton, princeza od Velsa, objavila je u potresnom video snimku da joj je dijagnostikovan rak nakon analiza koje su sprovedene posle operacije abdomena.

Kejt je otkrila i da je zbog toga podvrgnuta "preventivnoj" hemoterapiji, a sada su poznati svi detalji o njenom složenom zdravstvenom stanju koje je zabrinulo Britance kao nikada do sada.

Potresne reči Kejt Midlton

„U januaru sam bila podvrgnuta operaciji abdomena u Londonu, a tada se mislilo da je moje stanje nekancerogeno. Operacija je bila uspešna. Međutim, testovi posle operacije otkrili su da je rak bio prisutan. Moj medicinski tim zbog toga mi je savetovao da se podvrgnem preventivnoj hemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog tretmana. Vilijam i ja smo se trudili da ovo procesuiramo privatno, zbog naše mlade porodice. Bilo je teško objasniti ovo Džordžu, Šarlot i Luiju na način koji je prihvatljiv za njihove godine, ali i da ih uverim da ću biti dobro“, rekla je Kejt Midlton i u tom momentu na snimku se vidi kako joj ruka drhti, što je pokušala da sakrije.

Foto: Tanjug AP/Chris Jackson

Objasnila je da se sada oseća dobro i da jača svakim danom.

„Dobro sam i svakim danom postajem sve jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da se izlečim. Imati Vilijama pored mene takođe je velika podrška i utha. Kao i ljubav, podrška i dobrota koju su pokazali mnogi od vas. To nam oboje znači mnogo. Nadamo se da ćete to razumeti, kao porodica, sada nam treba malo vremena, prostora i privatnosti dok završim svoj tretman“, navela je Kejt.

Ona je poručila obolelima od raka da ne gube nadu jer nisu sami.

Kakvu terapiju prima Kejt

Hemoterapija je termin koji se koristi da opiše lečenje nekoga kome je dijagnostikovan rak i koristi se za ubijanje ćelija raka – iako je Kejt posebno koristila termin preventivna hemoterapija.Preventivna hemoterapija nije zvanični naziv NHS-a za vrstu lečenja i nisu date nikakve dodatne informacije o Kejtinom karcinomu ili vrsti raka od koje boluje.

Foto: Instagram.com/princeandprincessofwales

Postoje trenutni tretmani koji se zovu „hemoprevencija“ koji smanjuju rizik od dobijanja raka ili njegovog povratka kod zdravih ljudi.Na primer, trenutno se koristi za osobe koje nisu razvile rak dojke, ali su pod povećanim rizikom da ga dobiju zbog porodične istorije.Tokom 2021. i 2022. godine više od 320.000 ljudi je podvrgnuto preventivnom lečenju od raka na NHS, uključujući hemoterapiju i radioterapiju.Hemoterapijski lekovi se koriste za ubijanje ćelija raka. Lekovi ometaju način na koji ćelije raka rastu i dele i stoga sprečavaju širenje ćelija raka u telu.

Težak proces

Prema rečima stručnjaka iz The Royal Marsden, bolnice za rak u Londonu, hemoterapija koja se naziva „adjuvantna terapija“ se ponekad koristi da pomogne u uništavanju ćelija raka koje mogu ostati nakon operacije ili radioterapije.

Druge vrste hemoterapije uključuju: neoadjuvantnu terapiju, koja se daje pre operacije ili radioterapije za smanjenje tumora, perioperativna terapija koja se daje i pre i posle operacije, i palijativna, koja treba da pomogne u ublažavanju simptoma ako se rak proširio.Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, postoji javnozdravstveni pristup koji se zove „preventivna hemoterapija“, koja se koristi na čitavoj populaciji, gde se primenjuju veliki lekovi za prevenciju određenih bolesti. To uključuje limfnu filarijazu, obično poznatu kao elefantijaza.

Autor: Pink.rs