AKTUELNO

Vodeći klubovi Engleske, Španije i Italije spermaju da proglase svoju Superligu.

Američki mediji su uzburkali svetski fudbal objavom da su vodeći timovi iz Engleske, Španije i Italije za ovo nedeljno veče spremili objavu osnivanja nove zatvorene Superlige Evrope, takmičenja bogatih u kojem ne bi bilo ispadanja i koje je sušta suprotnost svim dosadašnjim ligama.

Njujork Tajms ponovo piše o ligi sa fondom od 5 milijardi evra iz koga stoji čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan , a plan je da se preduhiti najava UEFA da u ponedeljak (sutra) predstavi "švajcarski model", kompromisno takmičenje Lige šampiona sa 36 (umesto dosadašnjih 32 tima) koje je trebalo da umiri bogate klubove od 2024. godine nezadovoljne raspodelom novca.

Suština je da Real, Barselona, Mančester junajted i ostali članovi nove Superlige ne žele više da igraju sa klubovima iz fudbalski manje razvijenih zemalja, posebno kada nemaju nikakav finansijski interes. Više im se isplati da oforme snažnu ligu od 12 ili 16 klubova i dele zaradu među sobom.

Foto: Printscreen YouTube/ Trailerkanal

Tokom dana stižu različite informacije, ali ono što je glavna vest sa Ostrva je da trenutno samo Mančester Siti nije rekao "da" od šest vodećih klubova u Engleskoj. Ostali, predvođeni Mančester junajtedom i Liverpulom žele svoju nezavisnu Superligu.

Iz Nemačke i Francuske stižu informacije da Bajern i Pari Sen Žermen nisu još rekli "da", dok izvori iz Italije kažu da Milan hoće sa Juventusom u novu Superligu Evrope koju je među prvima zagovarao gazda "Stare dame" Andrea Anjeli.

Najava o osnivanju Superlige podigla je veliku tenziju u UEFA koja je tokom popodneva "naterala" Fudbalske saveze Engleske, Španije, Italije da u saopštenjima zaprete svojim klubovima koji žele da se odmetnu drakonskim sankcijama.

Ipak, pitanje je da li Španci mogu olako da kazne Real i Barsu koji su srce tamošnje lige, kao za Engleze Liverpul i Junajted ili ta Italijani Juve i Milan.

Čim među savezima koji apeluju nema Francuza i Nemaca jasno je da su objavljene informacije tačne i da bismo ove večeri mogli da vidimo revolucionarni momenat u svetskom fudbalu koji će zauvek podeliti ovu lepu igru - na dva dela, za bogate i siromašne.