AKTUELNO

Kroz srce Šumadije, grada u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva po kojima i nosi ime Kraljevo, dolinom Jorgovana, stopama Jelene Anžujske, sa pogledom na misteriozni srednjovekovni grad Maglič, putem heroja čiji duh večno provejava ovim krajem, do ponosnog rudarskog gradića Ušće i lepotice Studenice.

Ruta koja inspriše, koja očarava, čija slika svedoči o burnoj i bogatoj istoriji naših prostora, o fascinantnoj prirodi, duhovnom bogatstvu i kulturno-istorijskom dobru koje nema cenu i koje nas obavezuje da čuvamo ono što su naši preci gradili i branili do poslednjeg daha.

Kroz vekove nota viteštva i duhovnog progresa uporedo je imala podršku i u sportskoj istoriji jugozapadnog dela Srbije kroz sve njegove vidove razvoja i oblikovanja. Delegacija Ministarstva sporta Vlade Republike Srbije na čelu sa ministrom Zoranom Gajićem, državnim sekretarom Markom Kešeljom i posebnim savetnikom Dejanom Bojovićem posetila je Ušće, Studenicu i Kraljevo gde su se uverili u jačinu sportskog duha ovog kraja koji je Srbiji dao brojne šampione u raznim sportovima, kako na domaćoj tako i svetskoj sceni.

Foto: Ministarstvo sporta

Domaćin delegaciji Ministarstva sporta u svim mestima bio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa pomoćnikom gradonačelnika za sport Milošem Simovićem i rukovodiocem Školske uprave Kraljevo Bojanom Marinković.

Poseta ministra Gajića i njegovih saradnika krenula je iz Ušća, gde su imali susret sa osnovcima u OŠ „Milun Ivanović“, gde su se uverili u zdrav pristup životu mališana kojima su sportisti inspiracija i zvezde vodilje, koji onim što od sportske infrastrukture i „alata“ raspolažu izvlače maksimum i čine sve da se izgrade u lik i delo sportskog heroja. Usledio je odlazak u Studenicu i obilazak Osnovne škole „Stefan Nemanja“ gde su donirani sportska oprema i rekviziti kao što je učinjeno i u Ušću.

Tokom posete ministar se sastao sa učenicima, nastavnicima, školskim osobljem, predstavnicima sportskih klubova i organizacija. Imao je priliku da čuje o sportsko-obrazovnom iskustvu koje se pruža, kao i o nizu sportskih klubova i vannastavnih aktivnosti koje vode škole u cilju dalje podrške i razvoja dece.

„Bilo je zadovoljstvo posetiti osnovne škole u Ušću i Studenici, gde su me fascinirala deca svojim pogledom na život, zdravlje, entuzijazmom i impresioniran sam posvećenošću osoblja. Mnogo dobrih ideja je izneto i sprovedeno, kao što je više aktivnosti na igralištu, više klubova posle škole. Pored učenja kroz osnovni nastavni plan i program, deca i mladi u školi su uključeni u niz drugih aktivnosti u kojima se stavlja naglasak na važnu ulogu sporta u razvoju deteta. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku, nudeći ljudima širom sveta, različitih sposobnosti i uzrasta, šansu za srećniji, zdraviji i produktivniji život“ – istakao je ministar Gajić.

Foto: Ministarstvo sporta

Poseta srcu Šumadije završena je u mestu nastanka moderne srpske države, gradu Kraljevu gde su pre sastanka sa predsednikom Sportskog saveza Aleksandrom Daiševićem obišli sportske terene pod obalom, Atletski stadion i najsavremeniju kuglanu u Srbiji.

„Uspeh leži u dobroj organizaciji, strateškim ulaganjima, rasporedu vremena i želji da se pruži maksimum, a dokaze ovoj tvrdnji imamo upravo u Kraljevu. Sve čestitke gradonačelniku Terziću i njegovim saradnicima na velikom i kontinuiranom radu, posebno pozdravljam prepoznavanje sporta kao pokretačke snage za rešavanje društvene integracije. Razvoj sportske radne snage, ulaganje u razvoj sportsko-tehnoloških rešenja, privredna i ekonomska dobit kroz organizaciju velikih međunarodnih sportskih događaja, rezultat su dualnosti vodećih strktura grada i sporta kao celine i ta dulanost kao što smo videli u Kraljevu mora biti neraskidiva jer ona donosi željeni rezultat u vidu zdravlja nacije i zdrave budućnosti” – zaključio je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.