AKTUELNO

Princ Endru (62), vojvoda od Jorka, pomazio je kraljičine korgije dok su čekali da sanduk pokojne kraljice Elizabete II dođe na njeno poslednje počivalište u dvorac Vindzor.

Sendi i Muik bili su poslednji psi koje je kraljica posedovala, a dobila ih je na poklon od vojvode od Jorka prošle godine, uprkos tome što je Njeno Veličanstvo reklo da više neće udomljavati ljubimce u slučaju da ona umre.

Od njene smrti u Balmoralu o psima su se brinuli Endru, njegova bivša supruga Sara Ferguson (62) i njihove ćerke.

U mesecima koji su prethodili kraljičinoj smrti, veruje se da su Endru i njegova bivša supruga preuzeli na sebe šetanje pasa na kraljevskom imanju.

Kad je kraljičin kovčeg bio premeštan iz Vestminster Hola do Vestminsterske opatije, Endru se pridružio ostatku kraljevske porodice hodajući neposredno iza sanduka Elizabete II. Za razliku od svoje braće i sestara i kralja Čarlsa III (73), koji su nosili službene odore, Endru je za ovu priliku obukao jutarnje odelo.

Da podsetimo, početkom 2021. godine, kraljica je dobila dva nova šteneta, jednog dorgija i jednog korgija, na poklon od princa Endrua dok je boravila u Vindzoru tokom karantina zbog epidemije virusa korona.

Štenci su zabavljali Elizabetu dok je vojvoda od Edinburga bio u bolnici, a ona je jednog psa nazvala Fergus po svom ujaku koji je poginuo u akciji tokom Prvog svetskog rata, a drugog Muik, po Loh Muiku.

Međutim petomesečni Fergus umro je samo nekoliko nedelja nakon Filipove smrti, što je posebno rastužilo kraljicu.

On je kasnije zamenjen novim štenetom korgija kojeg je dobila od Endrua i njegovih ćerki za njen zvanični 95. rođendan, koje je kraljica nazvala Sendi. Kraljičina ljubav prema korgijima proslavljena je tokom događaja u čast platinastog jubileja, okupljanjem 70 korgija u Balmoralu i "korgi derbijem“ na hipodromu Maselburg.

Zanimljivo je da većina kraljičinih korgija vodi poreklo od njenog prvog korgija, Suzan, koja joj je poklonjena na njen 18. rođendan 1944. godine.

Autor: