AKTUELNO

Pevačicu terete za utaju poreza iz 2018. godine

Španski sudija odobrio je danas suđenje kolumbijskoj pevačici Šakiri (45) optuženoj za utaju poreza, prenosi AP.

Foto: Instagram.com/shakira

Dobitnica prestižne „Gremi” nagrade, tereti se da 2018. godine nije platila 14.5 miliona evra poreza na zaradu koju je ostvarila od 2012. do 2014. godine, a sud u toj zemlji danas je doneo odluku da će planetarno popularna pevačica ipak morati da iznese odbranu zbog utaje poreza.

Ukoliko bude proglašena krivom, preti joj kazna od osam godina zatvora i pozamašna novčana kazna.

Pevačica je ranije odbacila optužbe i ponuđenu nagodbu s tužilaštvom, odlučivši se za sudski proces, a firma za odnose sa javnošću koja je zastupa saopštila je da je ona već platila sve što je dugovala, kao i dodatnih tri miliona evra na ime kamate, navodi AP.

Foto: Instagram.com/shakira

Datum početka suđenja još uvek nije određen, a očekuje se da će ishod zavisiti od toga gde je Šakira živela u navedenom periodu.

Iako je njeno zvanično prebivalište na Bahamima, tužioci u Barseloni tvrde da je više od polovine tog vremena provela u Španiji i da je trebalo da plati porez u toj zemlji.

Šakira je sa Španijom povezana od kada je bila u vezi sa fudbalerom Žerarom Pikeom. Par je sa dvoje dece živeo u Barseloni, ali je nedavno prekinuo jedanaestogodišnju vezu.

Podsećanja radi, Španija se zbog neplaćanja poreza tokom protekle decenije obračunavala i sa fudbalskim zvezdama Lionelom Mesijem i Kristijanom Ronaldom.

Oba igrača su proglašena krivim, a zatvorske kazne koje su dobili ukinute su sa obrazloženjem da su prekršaj počinili prvi put.

Autor: N.Ž.