AKTUELNO

Protivnicima britanske premijerke Tereze Mej iz njene Konzervativne stranke nedostaje još šest pisama o nepoverenju, da bi skupili dovoljan broj za pokretanje glasanja o poverenju predsednici vlade.

Britanski "San" izvestio je da su 42 poslanika Konzervativne partije pružili čvrste garancije da su poslali pisma o nepoverenju Teresi Mej, a 48 pisama je potrebno da bi postupak bio pokrenut, podseća Rojters.

San je, kako se navodi, izvestio da je 25 poslanika javno kazalo da je poslalo pismo, a da je ostalih 17 privatno reklo da je pisalo Grejemu Brejdiju, predsedavajućem torijevskog komiteta, koji sakuplja listu sa imenima onih koji su poslali pisma.

Britanska premijerka juče je izjavila da, prema informacijama sa kojima ona raspolaže, još nije prikupljen neophodan broj glasova da bi se o njenom poverenju izjašnjavala Konzervativna stranka.

"Koliko ja znam, nije", rekla je Mej za Skaj njuz odgovarajući na pitanje da li je ispunjen prag za formalno glasanje o poverenju, preneo je Rojters.

Da bi glasanje o poverenju bilo pokrenuto, neophodno je da 48 poslanika iz premijerkine Konzervativne stranke preda pismo predsedavajućem odbora zaduženom za stranačko vođstvo.

Da toliki broj zahteva nije još stigao, potvrdio je ranije za BBC i predsedavajući tog odbora Brejdi.

#Tereza Mej

'