AKTUELNO

Španski premijer Pedro Sančes najavio je mogućnost prevremenih izbora najavivši da neće završiti svoj mandat do 2020. ako njegov budžet ne bude usvojen u parlamentu.

- Ako ne uspemo da odobrimo budžet, moja želja da dođem do kraja mandata biće dovedena u pitanj - rekao je Sančes na konferenciji koju je organizovao Ekonomist u Madridu i dodao:

- Kao predsednik vlade odlučiću u kom trenutku da sazovem izbore i to ću uraditi kad to bude u opštem interesu zemlje.

Sančesova vlada suočena je s odbijanjem katalonskih separatističkih stranaka da podrže njegov budžet koji predviđa veliko povećanje minimalne plate.

Bez njihove podrške budžet ne može biti odobren u donjem domu parlamenta gde desnica traži Sančesovu ostavku zbog njegove tanke većine u parlamentu.

Predsednik socijalističke vlade, čija partija ima samo 84 poslanika od 350, došao je na vlast početkom juna posle izglasavanja nepoverenja pretnodnoj konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, uz podršku katalonskih stranaka i radikalne levice Podemos.

Bliski Sančesov saradnik, ministar saobraćaja Hoze Luis Abalos je juče prvi nagovestio mogućnost prevremenih izbora.

Ukoliko budžet ne bude usvojen u parlamentu Sančes ima mogućnost da se primeni budžet konzervativaca i da vlada ukazima, navodi agencija Frans pres

#Španija

'