AKTUELNO

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) održaće danas vanredni samit u Briselu na kojem treba da usvoje istorijski sporazum o povlačenju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit) koji će omogućiti "bolju budućnost" toj zemlji, kako je izjavila britanska premijerka Tereza Mej.

Brisel i London su posle 17 meseci teških pregovora postigli sporazum koji treba još da ratifikuju Evropski parlament kao i parlament Velike Britanije pre nego što Bregzit stupi na snagu 29. marta 2019. godine.

- Reč je o sporazumu za bolju budućnost - navodi se u pisanoj izjavi britanske premijerke, koja je sinoć doputovala u Brisel.

Samit će početi sastankom lidera 27 zemalja bez Velike Britanije, a na kojem treba da bude usvojen nacrt sporazuma, tekst od skoro 600 strana. Lideri takođe treba da usvoje "političku deklaraciju" koja je osnova za buduće odnose između Londona i Brisela posle Bregzita. Kasnije će im se pridružiti britanska premijerka kako bi se simbolično potvrdio zajednički dogovor.

Neizvesnost oko usvajanja sporazuma vladala je do juče zbog pitanja Gibraltara ali su tokom dana London i Madrid postigli dogovor.

Britanska vlada saopštila je da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Bregzitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

#Bregzit

#Brisel

#EU

#Tereza Mej

'