AKTUELNO

Austrijska policija sprečila je više stotina izbeglica da uđe u tu zemlju, pošto je utvrđeno da ne potiču iz zemalja koje su naveli u dokumentima.

-Izbeglice se registruju u Sloveniji, ali mi kontrolišemo te navode po slučajnom uzoru. Prilikom ispitivanja uz pomoć prevodioca, ispostavilo se da su državljani drugih zemalja, a ne iz oniih koje su naveli prilikom registracije u Sloveniji - objasnio je portparol policije austrijske pokrajine Koruška Rajner Dionisio.

On je, u izjavi APA, rekao da su izbeglice vraćene zbog navođenja lažnog državljanstva i da su prevodioci primetili da se navodi migranata o državljanstvu ne poklapaju.

Dionisio kaže da su austrijske vlasti u stalnom kontaktu sa slovenačkim kolegama i da se razmatra na koji način bi se ovakvi slučajevi ubuduće izbegli.

Austrijska policija ukazuje, da je u prošlosti broj migranata koji su navodili lažno državljanstvo bio mnogo manji, a da se proteklih dana značajno povećao.

Prema zakonu o strancima postoji mogućnost, kako naglašava policija, da se sprovodi test jezika prilikom ulaska u zemlju, a ako se ispostavi da je navedena lažna zemlja porekla, osoba može biti vraćena sa granice.

Autor: S. Antonić

'