AKTUELNO

Francuske dipomate izjavile su Rojtersu da ih je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da povuče svojih 2.000 vojnika iznenadila.

Francuska će zadržati svoje trupe na severu Sirije za sada, jer ekstremisti Islamske države još nisu pobeđeni i nastavljaju da predstavljaju pretnju francuskim insteresima, saopštili su danas zvaničinici.

- To pokazuje da možemo da imamo različite prioritete i da moramo da se oslonimo na sebe prvo - izjavila je za C-njuz televiziju francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.

- Za sada, naravno, mi ostajemo u Siriji jer je borba protiv Islamske države ključna - dodala je ona. Francuska ministarka odbrane Floren Parli napisala je na svom Tviter nalogu da je ta ekstremistička grupa ID oslabila i izgubila 90 odsto svoje teritorije, ali da bitka nije gotova.

- Islamska država nije zbrisana sa mape niti su njeni koreni. Poslednji džepovi te terorističke organizacije moraju biti vojno poraženi jednom za svagda - napisala je ona. Francuska ima oko 1.100 vojnika u Iraku i Siriji, ukljucujući specijalne snage na severu Sirije.

#Francuska

#Sirija

'