AKTUELNO

Britanski parlament danas treba da se izjasni o dogovoru o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom.

Mejova je pozvala poslanike da "još jednom prouče" sporazum o Bregzitu i odbila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU.

- Poručujem poslanicima sa obe strane parlamenta, šta god zaključili, u iduća 24 sata proučite sporazum još jednom - rekla je Mejova pred parlamentom, prenosi "Indeks".

Premijerka je zaključila da sporazum nije savršen i da je rezultat kompromisa. Odbacila je zahteve nekih poslanika da se Bregzit, zakazan za 29. mart, odloži kako bi bilo više vremena za postizanje konsenzusa ili održavanje novog referenduma.

- EU ćemo napustiti 29. marta. Verujem da je zbog naše demokratije važno da sprovedemo rezultate sa referenduma iz 2016. godine - rekla je premijerka.

Veruje se da Mejova neće uspeti da danas u parlamentu obezbedi podršku za sporazum. Moguće je više scenarija u tom slučaju - od raspisivanje novih izbora do novog referenduma ili čak izlaska Britanije iz EU bez sporazuma, što bi moglo da dovede do haosa koji bi izazvao brzi prekid odnosa.

#Bregzit

#Britanija

'