AKTUELNO

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će zatražiti od Evropske unije nove pregovore o tome kako će Velika Britanija napustiti evropski blok 29. marta, preneo je BBC.

Očekuje se da će se ona čuti telefonom sa ključnim liderima EU tokom dana pred glasanje u britanskom parlamentu o budućem pravcu Bregzita.

EU je odbacila mogućnost izmene teksta sporazuma dogovorenog sa britanskom premijekom, ali Mejova je rekla članovima vlade da će tražiti pravno obavezujuće izmene oko kontroverzne irske granice.

Protivnici Bregzita, koji su glasali protiv sporazuma prošlog meseca naveli su da su spremni da podrže Terezu Mej ukoliko obezbedi izmene vezane za granicu sa Irskom.

Mejova insistira da njen sporazum i dalje može da dobije podršku parlamenta, ako se promeni tako da se ublaži zabrinutost oko sporne odredbe o irskoj granici.

Te odredbe, poznate kao zaštitni mehanizam, zadržale bi Britaniju u carinskoj uniji sa EU kako bi se uklonila potreba za kontrolama duž granice između Severne Irske i Irske, a nakon što Britanija napusti blok.

Majova je podržala predlog kojim se poziva da se zaštitni mehanizam zameni "alternativnim aranžmanima" i pozvala sve poslanike iz svoje konzervativne stranke da je podrže.

#Bregzit

#EU

#Tereza Mej

'