AKTUELNO

Doktor Stjuart Adams, koji je u borbi protiv svog mamurluka otkrio da lek protiv bolova ibuprofren deluje, preminuo je u 95. godini.

Šezdesetih godina prošlog veka doktor Stjuart Adams imao je težak mamurluk, pa je odlučio da na sebi isproba nekoliko eksperimentalnih lekova. Uspelo je, a jedinjenje je kasnije postalo poznato kao ibuprofen, a danas je jedan od najkorišćenijih lekova.

Tokom narednih deset godina Adams i njegove kolege testirali su 600 različitih jedinjenja, od kojih su ona koja su prošla testove toksičnosti na kraju testirali na sebi.

- Bio sam prvi na redu da se obratim na nekoj konferenciji, ali sam imao izuzetno jaku glavobolju posle sinoćnog izlaska sa prijateljima. Uzeo sam dozu od 600 miligrama i otkrio da je izuzetno efektivna. Bilo je veoma važno da isprobamo lekove i bio sam uzbuđen što ću biti prva osoba koja je uzela prvu dozu - ispričao je Adams za BBC.

BBC-ju je 2015. godine rekao i kako je najzadovoljniji time što stotine miliona ljudi širom sveta koriste lek koji je otkrio.

Adams je rođen 1923. godine u Engleskoj. Školu je napustio sa 16 godina i počeo da radi u apoteci.

#Lek

#Smrt

#Stjuart Adams

'