AKTUELNO

U olujnom nevremenu koje je ovog vikenda zahvatilo Srednju Evropu u Poljskoj je povređeno od petka petoro ljudi.

U Poljskoj i Češkoj je zbog pokidanih vodova i havarija skoro skoro 750.000 domaćinstava ostalo bez struje, dok je oboreno drveće izazvalo haos u železničkom saobraćaju u obe zemlje.U Poljskoj je od petka do današnjeg jutra 18.000 vatrogasaca izlazilo na teren u 5.582 intervencije a među petoro povređenih zbog orkanskog vetra su i dvojica vatrogasaca, saopštilo je danas Centar za bezbednosti pri poljskoj vladi.

- Oštećeno je 676 zgrada od toga 424 stambene. Samo u nedelju smo zabeležili 2.881 intervenciju, najviše na jugu, u Malopoljskom vojvodstvu - kazao je portparol poljske Vatrogasne straže, Pavel Frontčak.

Zbog oštećenja vodova na pruzi između baltičke luke Gdanjsk i Varšave nekoliko stotina ljudi obrelo se nekoliko sati blokirano u vozovima a voz iz Gdanjska za Varšavu stajao je čitava četiri sata na poljani između stanica.

Bez struje je u ponedeljak ujutru prema saopštenju Centra za bezbednost bilo 395.551 domaćinstvo, dok je u susednoj Češkoj vetar ostavio bez struje skoro 350.00 domaćinstava.

I u Češkoj je olujni vetar kao od šale obarao granje i drveće što je izazvalo kolaps u železničkom saobraćaju na nekim prugama. Vetar je oštetio zgrade a u Ostrovu na zapadu Češke odneo krov sa zgrade Poreske uprave.

Zbog kiše i topljenja snega na planinama vodoprivrednici beleže porast vodostaja na rekama u južnoj Češkoj, gde je proglašen najniži stepen opasnosti od poplava.

#Nevreme

#Poljska

'