AKTUELNO

Bivši političar iz Hong Konga i prijatelj Vuka Jeremića, Patrik Ho (69) osuđen je na tri godine zatvora od strane američkog federalnog suda u Njujorku u ponedeljak zbog svoje uloge u šemi vrednoj više miliona dolara za davanje mita afričkim liderima za kontakate u Ujedinjenim nacijama.

Kako navodi CNN, suđenje Patriku Hou ponekad je podsećalo na holivudski filmski scenario jer je sama istraga obuhvatala tri kontinenta, milione dolara i uključivala tajne sastanke sa afričkim liderima usred Sahare.

Hoa su u novembru 2017. godine uhapsili FBI agenti na aerodromu Džon F. Kenedi. Hoa je američki federalni sud u Njujorku krajem prošle godine proglasio krivim za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje Zakona o stranim koruptivnim praksama i pranje novca. On se izjasnio da se ne oseća krivim, a kazna za svaku tužbu kretala se od pet do 20 godina zatvora.

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hongkong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama. Suđenje je počelo godinu dana pošto je Hou uhapšen, a jedan od svedoka bio je i Vuk Jeremić.

Podsećamo da je Jeremić pred sudom, u tročasovnom saslušanju u novembru u Njujorku, potvrdio da je boravio u apartmanu 78B jedne od Trampovih zgrada (Trump World Tower Condos) u kojoj se i sastao sa Patrikom Hoom, koji se ujedno nalazi i na čelu kineske kompanije CEFC.

Ova kompanija, sumnja se, prodavala je i oružje afričkim zemljama, a upravo su se u Trampovoj zgradi obavljali prljavi poslovi prodaje i Patrik Ho se ovde sastajao sa poslovnim partnerima.

- U pratnji obezbeđenja Ujedinjenih nacija, Jeremić je ušao u Trampovu zgradu i otišao u apartman 78B. Jeremić je tokom svedočenja potvrdio da je, dok je bio predsedavajući skupštinom UN, boravio u apartmanu 78B, kao neko ko je angažovan u kompaniji CEFC. Rekao je da je bio u ovom apartmanu, da se tu sastao sa Patrikom Hoom. Dakle, sastajao se tu sa kriminalcima i trgovcima oružjem. Ovaj apartman zapravo je bio kancelarija CEFC-a, a nalazi se gotovo odmah preko puta zgrade Ujedinjenih nacija - rekao je svojevremeno za Pink.rs novinar UN Metju Rasel Li.

Vuk Jeremić je, kako saznaje novinar u Njujorku, povezao kompaniju CEFC sa meksičkom naftnom kompanijom "Pemex" i sa teksaškim naftašem Noelom Tompsonom, pokušao je da posreduje u prodaji rudnika kalijumskih đubriva... Sastanci su se održavali u Trampovoj kuli, preko puta zgrade UN, u apartmanu 78B.

Pročitajte još: NOVINAR UN ZA PINK.RS OTKRIVA: Jeremić saslušan u slučaju korupcije - POTVRDIO DA SE SASTAJAO SA PATRIKOM HOOM u apartmanu kompanije CEFC u Njujorku u koji su dolazili i TRGOVCI ORUŽJEM! (VIDEO)

#Hongkong

'