AKTUELNO

Državni sekretar Majk Pompeo otkazaće posetu Moskvi tokom boravka u Rusiji, ali će se ipak u odmaralištu Soči sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, objavio je američki Stejt department, prenosi Rojters.

Agencija se poziva na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika koji je insistirao na anonimnosti, Pompeo je krenuo avionom iz baze "Endrjuz" u blizini Vašingtona ka Briselu, gde će danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima pre nego što nastavi putovanje ka Rusiji.

Podseća se da su prošle nedelje evropske zemlje saopštile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile "ultimatume" Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zapretio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Rojters navodi da je prošlonedeljna objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsednik SAD Donald Tramp povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom pre godinu dana.

Pompeo je u Moskvi trebalo da se sastane s američkim diplomatama u ambasadi SAD u tom gradu pre susreta s američkim poslovnim liderima, a prvobitno je planirano da položi i venac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

"Glas Amerike" je objavio da bi Pompeo sutra trebalo da otputuje u Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim. Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvovati američki i ruski predsednici Donald Trump i Vladimir Putin.

#Majk Pompeo

#Rusija

'