AKTUELNO

Državno tužilaštvo Švedske objavilo je danas da ta zemlja ponovo otvara preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, što je potvrdio i njegov Švedski advokat na državnoj televiziji SVT.

Prema tvrdnji tužilaštva "okolnosti sada dozvoljavaju izručenje u Švedsku iz Velike Britanije" u kojoj se Asanž sada nalazi u zatvoru, nakon hapšenja prošlog meseca u Londonu, pošto mu je ambasada Ekvadora nakon sedam godina ukinula azil.

Svetske agencije navode da je Eva-Mari Peržon, zamenica direktora za javna suđenja, kazala na konferenciji za medije da će "nalog za izručenje biti upućen ukoliko Švedski sud utvrdi da ima osnova za Asanžovo pritvaranje u odsustvu", da će "tužilac izdati takozvani evropski nalog za hapšenje" i da će na britanskim vlastima biti odluka da li je prioritet izručenje Asanša švedskim ili američkim vlastima.

Švedske vlasti su 2017. godine odustale od optužbe u slučaju seksualnog zlostavljanja protiv Asanža, ali optužba za silovanje je ostala, pri čemu i ona zastareva u avgustu 2020. godine. Asanž je negirao optužbe i tvrdio da su one politički motivisane i da se seks sa ženama koje ga optužuju desio uz njihov pristanak.

Foto: Tanjug AP/Matt Dunham

On se u Švedskoj suočava sa maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od četiri godine. Asanž se trenutno nalazi u londonskom zatvoru "Belmarš", poznatom i kao "britanski Gvantanamo" gde treba da provede 50 nedelja iza rešetaka zbog toga što 2012. nije poštovao uslove puštanja na slobodu uz kauciju. Američke vlasti su raspisale za njim nalog za hapšenje zbog navodnog hakovanja kompjutera Pentagona.

#Džulijan Asanž

#Švedska

'