AKTUELNO

Zvaničnici SAD tvrde da su likvidirali ekstremiste koji su planirali terorističke napade i u Evropi.

Libijska vojska našla je oko 90 tela ubijenih ekstremista na mestima nedavnih vazdušnih udara Sjedinjenih Američkih Država, u blizini uporišta Islamske države kod grada Sirta.

Vojska je postavila fotografije skrovišta u pustinji, pokrivenih peskom i travom, navodeći da se ti položaji koriste za obuku. Na mestu dograđaja nađena je municija, pojasi za samoubice i zamke. Rekli su da su uhapšene i dve osobe za koje se sumnja da su ekstremisti, a četvoricu koji su odbili da se predaju su ubili.

Vojska je zauzela Sirt nakon sedmomesečne kampanje, koja se završila u decembru. Zvaničnici SAD rekli su da su, nekih 45 km jugozapadno od Sirta, koristeći vođenu municiju, ubili 80 ekstremista, od kojih su neki planirali napade u Evropi. Kažu da su im primarne mete bili ekstremisti koji su pobegli iz grada.

Libijska vojska u izjavi nije dala opširnije detalje o tome kojoj nacionalnosti su pripadali ekstremisti, kao i gde su ranije bili, ali se navodi da ubijeni nisu pobegli iz Sirta. Slike koje su ispratile izjavu pokazuju brojna skrovišta ukopana u pesak, izgorela vozila, satelitske telefone i brojna tela stradalih u vazdušnom napadu. Takođe se navodi da je na jednoj lokaciji nađeno oko 70 tela, a na drugoj oko 20. Nejasno je koja je razdaljina između mesta na kojima su tela pronađena.

S.A.

#Libija

#Sjedinjene Američke Države

#Terorizam

#Vojska

'