AKTUELNO

Predsednik Perua Martin Viskara izjavio je da je zemljotres koji je jutros pogodio amazonsku regiju Perua jačine osam stepeni Rihterove skale, najveći potres koji je izmeren za poslednjh 12 godina.

U snažnom zemljotresu koji se osetio stotinama kilometara od epicentra stradala je najmanje jedna osoba, 11 ljudi je povređeno, a uništeno je više od 50 kuća, prenosi Rojters. Britanska agencija navodi da je predsednik Viskara napustio Limu u ranim jutarnjim časovima kako bi pregledao štetu.

Portal Dejli star je objavio fotografije na kojima se vide ruševine, a među oštećenim zgradama su šoping-centri i privatne kuće. Američka geološka služba USGS saopštila je da je zemljotres bio jačine osam stepeni Rihtera, umesto 7,5, kako je prvobitno javljeno. Potres tolike jačine može da sruši i najjače građevine i izazove žrtve, navodi Dejli star.

U toku je velika spasilačka operacija u kojoj spasioci pročešljavaju ruševine u potrazi za nestalima. Prema prvim podacima, epicentar je bio na dubini od stotinak kilometara oko 180 kilometara istočno od grada Mojobamba. Potres se osetio i u Ekvadoru, Kolumbiji i Brazilu. Peru se nalazi na trusnom području u kojem vrlo jaki potresi nisu neuobičajeni pa su i građevinski propisi prilagođeni takvim uslovima.

#Zemljotres

'