AKTUELNO

Turski predsednik Tajip Erdogan i americcki predsednik Donald Tramp saglasili su se u telefonskom razgovoru da se sastanu na marginama samita G20 koji je zakazan za 28. i 29. jun u Japanu, objavio je direktor za komunikacije predsednika Turske Fahretin Altun na Tviteru.

Dvojica lidera razgovarala su o pitanjima poput jaccanja trgovinske razmene dve zemlje i turskih planova za kupovinu ruskog raketnog sistema, potvrdio je i Džad Dir, portparol Bele kuche, prenosi u sredu Rojters. Turska je predlozzila da dve zemlje formiraju radnu grupu koja bi procenila potencijalni uticaj S-400 na F-35 avione, ali se SAD joss nisu oglasile povodom ovog predloga, a tokom danassnjeg razgovora Erdogan je ponovio Trampu ponudu Turske za formiranje radne grupe, napisao je na Tviteru Altun.

Veze između dva NATO saveznika nedavno su narussene odlukom Ankare da kupi ruski raketni sistem S-400, ssto bi po tvrdanjama Vassingtona, moglo da ugrozi njihove borbene avione F-35. Dva saveznika takodje se razilaze i u vezi s raznim drugim pitanjima, ukljuccujuchi i politiccke razlike oko krize u Siriji i americckih sankcija Iranu, navodi agencija.

Vašington je zapetio da che uvesti sankcije Turskoj ako sprovede kupovinu ruskog raketnog sistema, ssto je potez koji bi verovatno narušio ekonomiju Turske. Lira beleži pad od 14 odsto ove godine delom i pod uticajem najave potencijalnih sankcija SAD.

#Donald Tramp

#Redžep Tajip Erdogan

'