AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države zvanično su podnele zahtev Velikoj Britaniji za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, rekao je danas američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Asanž se suočava sa optužnicom od 18 tačaka koja ga optužuje za traženje i objavljivanje poverljivih informacija i kovanje zavere sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening za razbijanje lozinke Ministarstva odbrane, prenosi AP.

Briselski sajt Politiko, međutim, objavio je prošle nedelje, pozivajući se na navode američkog zvaničnika i još dve osobe upoznate sa slučajem, da je američko Ministarstvo pravde odlučilo da ne podigne optužnicu protiv Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje.

Optužnica koju je Ministarstvo pravde podiglo prošlog meseca, sada je u saveznom sudu u gradu Aleksandrija u Virdžiniji. Asanž je prvobitno bio optužen za samo za jedno hakerski zločin pod optužbom da je sa Čelsi Mening radio na razbijanju vladinih lozinki. Neki pravni stručnjaci kažu da bi dodatne optužbe o špijunskim aktima mogle da uspore ili otežaju proces izručenja u onoj meri u kojoj ih Velika Britanija smatra političkim prekršajima koji su izuzeti od izručenja.

Zahtev za Asanžovo izručenje očekuje se još od kada su američke vlasti započele krivični postupak protiv njega. Asanž (47) izbačen je 11. aprila iz ambasade Ekvadora u Londonu, nakon što mu je ta zemlja uskratila azil koji mu je pružala sedam godina. On se sada nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije. Asanža traži i Švedska zbog navodnog silovanja, koje je on porekao.

#Džulijan Asanž

#SAD

'