AKTUELNO

Novi samit lidera Evropske unije (EU) zakazan je 30. juna posle neuspeha lidera da se dogovore o novom kandidatu na funkciji predsednika Evropske komisije, koji će naslediti Žan-Kloda Junkera.

- Nijedan kandidat nije dobio većinu - izjavio je prethodni noći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle nekoliko sati razgovora lidera EU o tom ptanju.

- Ponovo ćemo se sastati 30. juna", rekao je Tusk novinarima. Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera - iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Lideri EU sinoć su usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a dvodnevni samit danas se završava razgovorima o budžetu u zoni evra.

#Donald Tusk

'