AKTUELNO

Federalna policija je na teretnjaku MSC "Gajen", na kom je najpre otrkiveno 16,5 tona kokaina, pronašla ukupno 20 tona ove droge, poslednje su informacije koje su preneli tamošnji mediji.

Za sada je u akciji uhapšeno pet članova posade od kojih su četiri poreklom iz Crne Gore, a FBI je zabranila napuštanje plovila još desetorici Crnogoraca koji su radili na brodu.

Američki istražitelji od 16. juna intenzivno pretražuju teretnjak MSC "Gajan" usidren u luci i Filadelfiji zbog pronalaska istorijske količine kokaina na tom brodu. Najpre je na brodu pronađeno 16,5 tona belog praha vrednog preko milijardu dolara, a sada, nakon desetodnevnog češljanja, pregledani su svi kontejneri i ustanovljeno je da se na brodu nalazilo skoro 20 tona droge.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

- Danas mogu zvanično da saopštim da je CBP (Customs and Border Protection) zaplenila istorijsku količinu kokaina, što je zapravo najveća zaplena u 230 godina dugoj istoriji, težine 17.928 kilograma (39,525 pounds) i ulične vrednosti preko 1,3 milijarde dolara - saopštio je Kejsi Darst, načelnik CBP.

U narednim danima tamošnji istražitelji će izneti sve kontejnere sa teretnjaka, a zatim će i druga mesta na brodu biti detaljno pregledana.

Prvog dana pronalaska policija je odmah uhapsila dvojicu članova posade, Kotoranina Ivana Đuraševića i Fonofava Tijasaga. Đurašević je priznao da ga je kapetan broda angažovao da za 50.000 dolara pomogne u utovaru droge koja je prethodno dovezena manjim čamcima do teretnjaka i ubačena u mrežu broda. Njegov kolega iz države Samoa optužio je Đuraševića da ga je vrbovao za posao utovara.

Nekoliko dana kasnije uhapšeni su i drugi članovi posade - Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), svi iz Crne Gore. Tamošnji mediji preneli su da su agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu. Oni nisu uhapšeni, ali dok se ne ispita povezanost sa drogom niko ne sme napustiti plovilo.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

Uhapšenima je određen pritvor u kom će ostati do početka suđenja. Da je među članovima posade najviše crnogorskih državljana potvrđuje i dokument koji je u posedu FBI, a u koji je crnogorski list "Dan" imao uvid.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Droga namenjena evropskom tržištu

U istragu su uključeni i agenti DEA, a američki mediji preneli su tvrdnje tamošnjih zvaničnika da droga pronađena na brodu najverovatnije uopšte nije bila namenjena američkom tržištu već evropskom, jer su sledeće stanice teretnjaka bile Holandija i Francuska. Ipak, ove tvrdnje se i dalje ispituju.

#Droga

#Kokain

#Zaplena

'