AKTUELNO

Ruska korporacija za kosmičke aktivnosti Roskomos i rusko ministarstvo odbrane razmatraju da se izvrši konverzija interkontinentalnog balističkog projektila R-36M2 (Š-18 Satan) za lansiranje raketa, rekao je generalni direktor Dmitrij Rogozin.

Prema njegovim rečima, bila bi velika šteta "odbaciti" ovaj "lepi, legendarni interkontinentalni balistički projektil", prenela je agencija Tass.

- Mogli bismo ga lako prepraviti za projekte koji se odnose na stavljanje malih letelica do civilnih orbita. O tome se raspravlja. Ova taktika treba da se primenjuje na sve borbene rakete kada se one uklone sa borbenih dužnosti, uključujući Sarmat - naveo je Rogozin.

Sarmat ICBM, koji će zameniti R-36M2 Vojevoda, ima ogroman potencijal i kada dođe vreme da se odbaci u nekim decenijama ispred nas, taj potencijal bi trebalo iskoristiti, smatra Rogozin.

Sarmat teži oko 200 tona i može da izbaci težinu od oko 10 tona. Sposoban je da probije svaku postojeću i buduću raketnu protivodbranu, navodi ruska agencija, Završna faza testova, prema Rogozinu, očekuje se krajem 2020. godine.

#Rusija

'