AKTUELNO

Predsednički izbori u Francuskoj biće održani 23. aprila.

Predsednički kandidat u Francuskoj koji se visoko kotira u anketama, Emanuel Makron, je izjavio da bi mogao da ujedini podeljenu Francusku.

Makron je to kazao na velikom predizbornom skupu na kojem su se okupile hiljade njegovih pristalica.

Na mitingu u Lionu, Makron je sebe predstavio kao jedinog kandidata sposobnog da se uzdigne iznad tradicionalne podele na levicu i desnicu u francuskoj politici i zauzme poziciju na centru.

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon i nezavisni kandidat Emanuel Makron pobedili bi liderku Nacionalnog fronta Marin Le Pen u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora, pokazale su poslednje ankete.

Ipak, Fijon, kojeg optužuju da je svojoj supruzi namestio lažni posao svoje asistentkinje u parlamentu, gubi zamah u popularnosti. Od srede je izgubio jedan posto i sada je izjednačen s centrističkim kandidatom Makronom na 20 odsto u prvom krugu izbora 23. aprila, iza Le Pen koja je u anketi IFOP-a dobila podršku od 24,5 odsto.

U drugom krugu zakazanom za 7. maj, Makron bi, međutim sa 63 posto glasova pobedio Le Pen koja osvaja 37 procenata, dok bi je Fijon pobedio sa 59 odsto glasova birača, pokazala je anketa sprovedena za časopis Pari Mačr.

N. Petričević

#Emanuel Makron

#Francuska

#Ujedinjenje

'