AKTUELNO

Osumnjičeni za ubistvo dve tinejdžerke u Rumuniji, Džordž Dinča, priznao je zločin, saopštio je njegov advokat.

- Priznao je sve činjenice - izjavio je advokat, prenosi Rojters.

Ovaj 65-godišnji mehaničar uhapšen je pod optužbom da je ubio Aleksandru Makesanu (15) i Luizu Melenku (18).

Ubistvo Makesanove izazvalo je bes u rumunskoj javnost, jer su zvanični spisi pokazali da je policija imala problema da locira devojku, koja je uputila poziv hitnim službama da je kidnapovana, jer su koristili pogrešnu tehnologiju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bogdan Danescu

Takođe, policija je tražila nepotrebne nepotrebne naloge za pretres, kada je nakon 19 časova pronašla Dinčinu kuću. U kući su pronađeni ljudski ostaci, za koje forenzičari sumnjaju da pripadaju ubijenim devojkama.

Više hiljada Rumuna protestovalo je protiv vlade u subotu zbog načina na koji je vođen slučaj. Rumunski ministar unutrašnjih poslova otpustio je šefa policije nakon ubistva tinejdžerke čiji su ponovljeni pozivi hitnim službama satima zanemareni.

Njena porodica tvrdi da nadležni nisu ozbiljno shvatili njene pozive, dok policija navodi da su imali problema da je pronađu.

OTMICA ALEKSANDRE

Aleksandra je oteta u sredu kada je stopirala na ulici i htela da stigne kući u mesto Dobrosloveni na jugu zemlje.

U četvrtak ujutro, tri puta je uspela da pozove broj za hitne slučajeve i policajcima pruži informacije o mestu gde ju je držao vozač automobila koji ju je oteo.

Devojčica je viknula: "Dolazi, dolazi, Upomoć!" pre nego što je prekinut telefonski poziv, rekao je Buda novinarima pre nego što je smenjen. Policija je ignorisala njene vapaje za pomoć i kasno reagovala. Posle 19 sati izvršili su pretres u tri zgrade, pre nego što su konačno pronašli kuću u kojoj se nalazila, više od 12 sati nakon njenih telefonskih poziva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

#Rumunija

#Silovanje

#Ubistvo

'