AKTUELNO

Izrael je predstavio prototip oklopnog vozila budućnosti - takozvani 'pametni tenk', kojim može da se upravlja i daljinski za obavljanje najopasnijih zadataka na ratištu.

Vojna oprema se modernizuje, poboljšavaju se borbena vozila, a posebna pažnja posvećuje se upravo tehnici koja radi nezavisno od čoveka ili mu aktivno pomaže. Tehnika na daljinsko upravljanje se ne saginje pred mecima i bez straha juriša u vatru.

Posada će nositi specijalni zaštitni šlem, sličan onima koji se koiriste u avionu F-35, ali ova oklopna vozila mogu da ratuju i bez posade.

Poslednjih decenija tenkovi su veoma napredovali i modernizovali se. Izrael je sada predstavio nove "pametne tenkove", tri verzije prototipa borbene mašine budućnosti - "Karmelj".

Po izgledu i naoružanju tenk koristi top kalibra 30 milimetara, i to je, pre svega, borbeno vozilo pešadije. Posadu čine dve osobe i opremljene su sa desetinama kamera, radarima i senzorima.

Proizvođači "pametnih tenkova" su "Izraelska vazduhoplovna industrija", "Rafael" i "Elbit Marahot".

Tenkovi su opremljeni najnovijom tehnologijom, koja obezbeđuje pregled terena od 360 stepeni, a to omogućavaju brojni senzori. Posada borbene platforme, koju je predstavila kompanija "Elbit Marahot", dobiće šlemove "ajron vižn" (Iron Vision), a informacija će se prikazivati na njihovim ekranima. Takve šlemove koriste i piloti američkog borbenog aviona pete generacije F-35.

Može se reći da se najnaprednija dostignuća nauke i tehnologije, koja su se ranije primenjivala samo u najskupljim sistemima naoružanja, danas sve više koriste prilikom razvoja obične kopnene tehnike.

#Izrael

#Razvoj

#Tenk

#Vojska

'