AKTUELNO

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavestila je Kongres SAD da planira da proda Tajvanu borbene avione F-16 vredne osam milijardi dolara, što će dodatno pojačati već visoke tenzije sa Kinom.

Dva američka zvaničnika i pomoćnik u Kongresu izjavili su da je Trampova administracija sinoć neformalno obavestila poslanike o predloženoj prodaji aviona. Prodaja aviona F-16 kontroverzna je jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja, a naročito borbenih aviona, Tajvanu koji smatra svojom teritorijom.

Obaveštenje o prodaji aviona usledilo je u vreme kada su trgovinski pregovori SAD i Kine zaustavljeni i dok mnogi strahuju da bi Peking mogao vojno da interveniše u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji u kojoj deset nedelja traju masovni protesti. Stejt department, koji na kraju mora da odobri prodaju aviona, nije želeo da komentariše objavu dogovora, koji je pozdravio republikanski senator Ted Kruz, član Odbora Senata za spoljne poslove.

Tajvan nema diplomatske veze sa SAD, ali mu Vašington pruža vojnu i drugu podršku kojoj se Kina protivi i smatra je mešanjem u svoja unutrašnja pitanja. Tajvan od 1949. godine faktički funkcioniše kao nezavisna država, a kao što Peking smatra to ostrvo delom svoje teritorije, tako i Tajvan smatra svojom celu teritoriju Narodne Republike Kine.

#Donald Tramp

'