AKTUELNO

Hiljade prodemokratskih honkonških aktivista izašli su danas na ulice ove bivše britanske kolonije uprkos zabrani okupljanja i dan posle hapšenja više istaknutih ličnosti protestnog pokreta.

Policija je zabranila okupljanje u subotu navodeći kao razlog okršaje s demosntrantima prethodne nedelje, koji su bili medju natežim od početka protesta u junu. Policija je ipak upozorila stanovništvo na mogućnost velikih poremećaja. Da bi se zaobišla zabrana pozivi su upućeni za verska okupljanja u Hongkongu, za koja nisu potrebne iste dozvole. Početkom popodneva više hiljada ljudi okupilo se na stadionu u centralnom kvartu Vančaj i drugim delovima. Demonstranti u crnim majicama zauzeli su delove glavnih ulica i raskrsnica i krenuli u  protestnu šetnju.

Policija je u očekivanju sukoba podigla nove ograde oko Kancelarije za vezu gde se nalaze televizije centralne kineske vlade. Takodje je rasporedila vodene topove. ;Visoki policijski zvaničnik rekao je da je policija u pripravnossti zbog mogućih novih sukoba sa radikalnim delovima pokreta. ; Hongkong poslednja tri meseca prolazi kroz najtežu krizu od kad je vraćen Kini 1997. godine, sa takoreći svakodnevnim protestima koji ponekad prerastaju u sukobe sa policijom. Na današnji dan je peta godišnjica od kada je Peking odbio zahtev da se organizuju opšti izbori u Hongkongu. Ta odluka izazvala je Pokret kišobrana iz 2014. godine, kada je 79 dana finansijski i politički centar grada bio okupiran. Okupljanje je sazvao Civilni front za ljudska prava, nenasilna organizacija koja je takodje iza najvećih okupljanja poslednjih meseci.

Prodemokratski pokret je danas u šoku i zbog hapšenja prethodnog dana kada je privedeno pet istaknutih aktivista i tri poslanika. Medju privedenim su dva vodeća predstavnika Pokreta kišobrana Džošua Vong i Agnes Čou, stari 22 godine. Oni su uhapšeni u petak u zoru, optuženi za podsticanje na učestvovanje u nedozvoljenom okupljanju, i zatim su pušteni uz kauciju. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na margini skupa u Helsinkiju juče ocenila da je situacija u Honkongu "izuzetno zabrinjavajuća". U Vašingtonu predsednik SAD Donald Tramp je uputio poziv na smirenost i pozvao Peking da deluje "humano" prema demonstrantima.

#Hongkong

'