AKTUELNO

Prodemokratski aktivisti u Hongkongu planiraju da danas zauzmu šoping centre, nakon što su protekle noći tokom protesta formirali ljudske lance noseći svetiljke.

Demonstranti planiraju i da se okupe ispred Konzulata Velike Britanije, kako bi zahtevali da Kina poštuje Zajedničku deklaraciju koju je potpisala 1984. godine sa Londonom o budućnosti bivše britanske kolonije koja je vraćena pod kinesku upravu 1997. godine.

Stotine demonstranata su u petak mirno prošli ulicama, pevajući pesme povodom jesenjeg festivala, što je u suprotnosti sa prethodnim vikendima kada je policija koristila suzavac, gumene metke i vodeni top. Demonstranti su se takođe okupljali u šoping centrima gde su se povremeno koškali sa pristalicama Kine, prenosi Rojters.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog zakona o ekstradiciji koji je sada povučen, ali su prerasli u borbu za veći stepen demokratije, a mnogi mladi demonstranti izražavaju nezadovoljstvo i zbog visokih životnih troškova i nedostatka radnih mesta, navodi Rojters.

#Hongkong

'