AKTUELNO

Britanija veruje da je Iran odgovoran za napad na saudijska naftna postrojenja i sa SAD i evropskim saveznicima će raditi na zajedničkom odgovoru, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

- Sa veoma visokim stepenom verovatnoće, Britanija pripisuje Iranu odgovornost za napade na 'Aramko' - rekao je Džonson novinarima tokom leta za Njujork, gde će prisustvovati Generalnoj skupštini UN.

Britanija će "sarađivati sa američkim i evropskim prijateljima na odgovoru koji će biti usmeren ka deeskalaciji tenzija u Zalivu", istakao je Džonson, prenosi Rojters.

Upitan da li bi Britanija odbacila mogućnost vojne akcije, Džonson je odgovorio da će njegova zemlja pažljivo pratiti predloge SAD da bi se više učinilo po pitanju odbrane Saudijske Arabije.

Džonson je rekao da će u Njujorku o akcijama Irana u regionu razgovarati sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. SAD i Saudijska Arabija, takođe, smatraju Iran odgovornim za napade 14. septembra za koje je odgovornost preuzeo pobunjenički pokret Huta.

#Boris Džonson

'