AKTUELNO

Iračka policija pucala je danas u vazduh i ispalila suzavac kako bi rasterala više hiljada demonstranata sa ulica Bagdada, na kojima su se, posle tronedeljne pauze, nastavili protesti protiv vlade.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni nakon što su bezbednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, istragom koju je odredila vlada o protestima utvrđeno je da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000.

Ubijeno je i osam članova bezbednosnih snaga.

Posledica toga je da su bezbednosne snage i vladini zvaničnici obećali da će izbegavati dalje smrtonosno nasilje i rasporedili jake snage na ulicama Bagdada u iščekivanju današnjih protesta.

Međutim, nakon što je više hiljada demonstranata prešlo most koji vodi do Zelene zone, u kojoj se nalaze američka ambasada i kancelarije iračke vlade, irački vojnici ispalili su prvo suzavac, a potom metke kako bi potisnuli demonstrante.

Kao i ranije ovog meseca, demonstranti, koji su se organizovali preko društvenih medija, okupili su se na centralnom trgu Tahrir.

Većinu učesnika protesta čine mladi, nezaposleni muškarci.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi obratio se u ranim jutarnjim časova, obećavši rekonstrukciju vlade naredne nedelje i reforme.

On je demonstrantima poručio da imaju pravo na mirne proteste i pozvao bezbednosne snage da ih zaštite.

#Irak

#Protest

'