AKTUELNO

Ukrajinski avion, koji se srušio nedaleko od Teherana, pogodila je raketa ruske proizvodnje "Tor-M1", objavio je američki nedeljnik "Njuzvik", pozivajući se na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obaveštajne službe.

Zvaničnici Pentagona i američke obaveštajne službe rekli su za "Njuzvik" da je procena da je avion slučajno pogođen.Iranske protivavionske jedinice verovatno su bile aktivne posle raketnog napada na američke baze u Iraku, koji je usledio kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, naveli su izvori.

"Njuzvik" na sajtu navodi da američka Centralna komanda nije želela da komentariše ove navode, kao da odgovor nije dobijen ni iz Nacionalnog saveta za bezbednost i Stejt departmenta.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnik je ranije danas izneo četiri glavne teorije o uzroku pada ukrajinskog aviona u Iranu u kojem je 176 ljudi poginulo, a koje uključuju i mogući raketni napad i terorizam.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov je saopštio nakon što su iranski istražitelji objavili preliminarni izveštaj o avionskoj nesreći u kojem se navodi da se "boing 737-800" zapalio neposredno pre pada. Ukrajina ispituje više mogućih uzroka pada aviona, uključujući raketni napad, sudar, eksploziju motora ili terorizam, napisao je Danilov na Fejsbuku.

Foto: Tanjug AP/Mohammad Nasiri

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na dve baze u Iraku koje koriste i američke snage, što je pokrenulo spekulacije da postoji mogućnost da je letelica pogođena, napominje Rojters.

Prema preliminarnim procenama zapadnih obaveštajnih službi, avion je imao tehničnkih problema i nije ga oborila raketa.

Danilov je naveo da su ukrajinski istražitelji u Iranu želeli da pretraže mesto nesreće kako bi proverili nepotvrđene navode, koji su kružili internetom, da se na mestu rušenja aviona nalaze ostaci rakete ruske prozivodnje zemlja-vazduh "Tor-M1" koju koristi iranska vojska.

Prethodno je iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo objavila da preliminarni rezultati istrage pokazuju da članovi posade aviona nisu uputili poziv u pomoć putem radija i da su pokušali da se vrate na aerodrom.

Foto: Tanjug AP/Mohammad Nasiri

Kako se navodi, avion se zapalio i pre nego što je pao, a sam pad je uzrokovao veliku eksploziju kada je avion dodirnuo zemlju jer je bio pun benzina.

U izveštaju se navodi i da su obe crne kutije pronađene, mada su pojedini delovi oštećeni i neki delovi memorije su uništeni.

U avionu, koji se srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nalazilo se 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine. Poginula 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

#Avion

#Iran

#Pentagon

'