AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da su SAD spremne za mir sa Iranom i da se čini da se Iran povlači, dok je komandant iranske Revolucionarne garde Abdulah Aragi izjavio je da će se Iran uskoro još jače osvetiti za ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija. Sagovornici Pinka ocenjuju da je reč o dve nepomirljive strane.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ocenjujeda je reč o nadmetanju dve nepomirljive strane.

- Sa jedne strane SAD, Izrael i Saudijska Arabija, sa druge strane Iran, koji se implementirao na teriotoriju Iraka i ima izvesnu podršku Rusije. Tramp imarazloge za ovu akciju jer ulazi polako u predizbornu kampanju i presudno mu jevažna podrška jervrejskog lobija. Ako pogledamo šta je Tramp radio, uz sve problemesa dubokom državom, vidimo da je ispunjavao želje Izraela – rekao je Kajtez.

Kako je dodao, postoje dve suprotstavljene želje - Irana koji želi da postane nuklearna sila, jer mu je to potvrda sigurnosti i Amerike - da sruši taj dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Radulović: Ukrajinska bespilotna letelice uspešno izbegava ruske zamke na Krimu

Vojni analitičar Vlado Radulović napominje da upotreba dronova datira od polovine 90- tih godina. - U ovom slučaju je korišćena borbena bespilotna letelica američke proizvodnje, koje ima mogućnost pogađanja meta na zemlji. Ima i komponentu za izviđanje terena i osmatranje. Posebno je interesantna korekcija artiljerijske vatre, kao podrška kopnenim jedinicama i označevanje laserom meta za projektile. Bilo je situacija da se ovakve bespilotne letelice koristile u drugim situacijama u sukobima u Iranu i Siriji – naveo je Radulović. Kako je dodao, korišćenjem ovakvih letelica ubijen je i vođa Islamske države Prema njegovim rečima, bespilotne letelice i dronovi se sve više koriste jer je njihov sat naleta daleko jeftinijiu u odnosu na avione i helikoptere, a lakše su za navođenje. - Postoji ukrajinska bespilotna letelica koja ima radijus 40 kilometara i mogućnost nošenja tereta do jedan kilogram i novi sistem vođenja koji uspešno izbegava ruske zamke na Krimu i ubacuje propagandne materijale – rekao je Radulović.

Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost napominje da se zaboravlja podatak da Iran stoji iza napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji i da je normalno da general Kasim Sulejmani ima izvesnu odgovornost.

Trifunović je dodao da je glavno oružje Irana to što ima mogućnost vođenja takozvanog proksi rata – rata sa drugim zemljama preko tuđih teritorija.

Onje podsetio da su iranski mudžahedini trenirali u BiH, te da je otkriven je iranski teroristički kamp u Fojnici.

- Za mene nema sumnje da je Sulejmani zločinac i terorista. Oni su regrutovalibosansku elitu. Brojna ciljana ubistva u BiH su organizovali ljudi koji su bili polaznici tih terističkih kampova – istakao je Trifunović.

- U kampu su pronađene i igračke punjene ekspolozivom. To nije bio kamp za vojnu obuku, želja je bila da se izazove strah i panika sa ciljem etničkog čišćenja – dodao je on.

#Amerika

#Iran

'