AKTUELNO

Uredba, kojom je bio zabranjen ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, izazvala je haos na američkim aerodromima, a kasnije je suspendovana odlukom suda.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas revidiranu izvršnu uredbu o zabrani ulaska u SAD iz koje su izuzeti državljani Iraka i strani državljani sa stalnim boravkom u SAD.

Novom uredbom zadržana je zabrana ulaska u SAD građana sa većinskim muslimanskim stanovništvom iz Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana, prenose agencije.

Uredbom o zabrani ulaska u Ameriku koja stupa na snagu 16. marta, biti eksplicitno izuzeti strani državljani sa stalnim boravkom u SAD i oni koji imaju američku vizu.

Takođe Irak više neće biti na listi muslimanskih zemalja kojima je zabranjen ulazak u SAD, navela je ona, prenosi AFP.

Konvejeva nije potvrdila da li će za preostalih šest zemalja i dalje važiti zabrana ulaska, ali je dodala da će sirijske izbeglice biti tretirane slično izbeglicama iz drugih zemalja.

U međuvremenu je iračko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Irak oseća "duboko olakšanje" zbog odluke američkog predsednika da skloni Irak sa liste zemalja označenih u uredbi o imigraciji, kojom se nekolicini država sa većinskim muslimanskim stanovništvom brani ulazak u SAD.

- Ta odluka je važan korak u pravom smeru. To učvršćuje strateški savez Bagdada i Vašingtona u njihovoj borbi protiv terorizma - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

#Donald Tramp

#Irak

#SAD

'