AKTUELNO

Velike kompanije širom Kine privremeno zatvaraju prodavnice ili savetuju radnike da rade od kuće, kako bi se zaštitile od širenja virusa nalik gripu, budući da se broj umrlih povećao na 80 a broj inficiranih na više od 2.700 ljudi.

Kompanije produžavaju praznike, otkazuju događaje i uvode karantin, u skladu sa odlukom kineskih vlasti objavljenom tokom vikenda o produžavanju sedmodnevne proslave Lunarne nove godine za još tri dana, do 2. februara, u želji da se uspori širenje virusa, izveštava Rojters.

Vuhan, epicentar izbijanja epidemije i glavni grad centralne provincije Hubej, već je praktično pod izolacijom, a stroge mere ograničenja kretanja se sprovode i u nekoliko drugih gradova.

Kompanija Haidilao Internešenal Holding, koja drži lanac restorana Hotpot, saopštila je da će zatvoriti prodajna mesta širom Kine od nedelje do petka, dok su Tencent Holdings, gigant na polju video igrica, i društvena mreža Bajt Dens obavestile zaposlene da rade od kuće.

Foto: Tanjug AP

Mnoge kompanije, uključujući e-trgovca Pinduoduo, banku UBS i programersku firmu za nekretnine Kantri Garden, takođe su preporučile zaposlenima koji se vraćaju iz grada Vuhan ili pokrajine Hubej da ostanu u karantinu kod kuće.

Preduzeće Hong Kong berza i kliring (HKEX) saopštilo je danas da je otkazalo svečanu ceremoniju povodom prvog dana trgovanja u Lunarnoj novoj godini planiranu za sredu, zbog porasta rizika od širenja infekcije koronavirusom.

Ova odluka je usledila nakon što je Hong Kong zabranio žiteljima Hubeja ulazak na teritoriju grada od ponedeljka.

Foto: Tanjug AP/Xiao Yijiu

Preduzeća u istočnom kineskom proizvodnom centru Sudžou, gde je smešten veliki industrijski park u kojem posluju farmaceutske i tehnološke kompanije, ostaće zatvoren najmanje do 8. februara, objavile su juče gradske vlasti.

Firma za e-trgovinu Alibaba je obustavila prodaju zaštitnih maski za lice na svojoj prodajnoj mreži Taobao zbog vrtoglavog rasta cene tog proizvoda usled velike potražnje.

#Kina

#Virus

'